Criza locurilor de munca in Romania

Criza locurilor de munca in Romania
Romania a pierdut in perioada de criza peste 400.000 de locuri de munca, adica tot ce s-a castigat in intervalul de boom economic, iar somajul a inregistrat o crestere semnificativa, potrivit Blocului National Sindical (BNS). „Rata somajului se situeaza la ora actuala la maximul ultimilor opt ani, fiind de 7,4%, un maxim al somajului inregistrandu-se in randul tinerilor (23,7%).”
Peste 100.000 de companii au disparut de pe piata, iar presiunea asupra locurilor de munca vacante este foarte mare , in prezent existand 28 de someri/loc de munca vacant.criza-locurilor-de-munca
In ultimii trei ani, 900.000 de persoane reprezentand numai 10% din populatia ocupata din Romania, au participat la programele de formare profesionala. Din acest considerend, este necesara o absorbtie cat mai buna a fondurilor europene destinate resurselor umane si deasemenea este nevoie de reducerea finantarii din fonduri publice a pregatirii profesionale a angajatilor.
Somajul nu va reusi sa ajunga la nivelul de dinaintea crizei financiare globale decat in aproximativ 2 ani, iar asta doar daca guvernul va continua cu masurile de austeritate, provocand insa tensiuni sociale importante.

35% dintre romanii care muncesc sunt „foarte ingrijorati” ca si-ar putea pierde locul de munca in viitor. In plus, 41% dintre romani se tem cel mai tare ca partenerul de viata ar putea fi concediat, in timp ce 44% dintre romani sunt preocupati de intrarea in somaj a copiiilor lor.
Din studiile recente  rezulta ca Romania a pierdut, in perioada de criza, peste 400.000 de salariati din randul companiilor care au cel putin 10 angajati. Cele mai instabile ocupatii sunt: ospatari si barmani, agenti in activitatea financiara, agenti comerciali si personal de paza si ordine publica. Cele mai stabile ocupatii sunt cele de electricieni, montatori si reparatori de linii electrice aeriene si subterane, electromecanici si reparatori de aparate si echipamente electrice si infirmiere si ingrijitoare in institutii de ocrotire sociala si sanitara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *